vineri, 26 mai 2017

Tehnologii educationale moderne


Tehnologiile educaţionale moderne sunt eficiente în activitatea didactică în etapele proiectării, implementării şi evaluării, una dintre condiţiile esenţiale în reuşita acestora fiind cunoaşterea şi dorinţa de utilizare a celor mai potrivite mijloace, chiar dacă aceasta presupune renunţarea la anumite obiceiuri care se dovedesc, uneori, mai costisitoare la capitolul resurse (timp, energie, financiar).

În ceea ce priveşte proiectarea activităţii didactice la nivelul unităţii de învăţare, varianta de proiect propusă se dovedeşte complexă, utilă, aplicabilă în contexte variate; formatul este atractiv şi profesionist, oferind posibilitatea ca, în fiecare moment, să se poată efectua conexiuni între elemente precum: arie tematică, competenţe specifice/ obiectivele de referinţă, obiectivele operaţionale şi obiectivele de evaluare vizate, planificarea evaluării în variantele iniţială, formativă şi sumativă, mijloace necesare realizării evaluării (liste de verificare, stabilirea obiectivelor, observarea grupului, feedback din partea colegilor etc.), aptitudinile vizate (exemple: deprinderi de a utiliza termeni de specialitate, abilităţi practice de lucru cu programe Microsoft Office, experienţă minimă în realizarea publicaţiilor, abilităţi de navigare şi documentare pe Internet), materiale şi resurse necesare pentru unitatea de învăţare (tehnologie – hardware, software, materiale tipărite, resurse internet, alte resurse). De asemenea, orice ajustare necesară se poate realiza cu mai multă uşurinţă şi cu păstrarea designului iniţial.

Utilizarea tehnologiilor educaţionale moderne reprezintă un mijloc de facilitare a lecţiei prin creşterea atractivităţii şi prin realizarea unei comunicări mai fidele între cadrul didactic şi elev (elevii pot recepta mai clar ceea ce li se transmite, avându-se în vedere receptarea pe mai multe canale ale cunoaşterii).



Îndemânare tehnologica
Programarea ar trebui sa devina materie obligatorie în scoli. Majoritatea scolilor de afaceri si a universitatilor de-abia acum au început sa întrevada importanta unui curent care si-a facut un stindard din cultura „tehnologiei autoconcepute”, adica fiecare sa programeze, sa-si creeze propriile aplicatii, sa înteleaga limbajul si sa-l foloseasca. Datorita acestei tendinte, tineri care de-abia au împlinit 20 de ani au creat cele mai puternice si importante afaceri ale momentului: Tumblr, Vimeo, Kickstarter etc.

Conectarea la lumea reala
Noile tehnologii s-au integrat în companii din toate sectoarele si industriile, modificând procesele, metodele si sistemele de lucru si chiar schimbând modelele de afaceri. Astazi aproape ca nu mai reusim sa ne amintim cum ne descurcam înainte de boomul digital. Aceste schimbari trebuie sa transforme si metodologia de predare în scoli si merg mult mai departe decât folosirea smartphonului sau a tabletei. „Conectarea clasei cu lumea reala, rezolvarea problemelor împreuna cu elevi din alte tari, exploatarea feedbackului în timp real sau întelegerea posibilitatilor pe care le ofera realitatea virtuala sunt câteva dintre optiunile aflate deja la îndemâna profesorilor si elevilor”.



Învatarea din jocuri
Asa cum în ciclul prescolar învatarea se face prin activitati ludice (prin joc), tot asa se poate folosi dinamica jocului în medii scolare tocmai pentru a genera atitudini si actiuni vizând un scop determinat sau predeterminat. Daca tehnologia permite sa se adauge o latura atractiva unor procese de învatare, de ce sa nu se profite de ea? Scolile vor trebui sa încorporeze strategii inspirate de jocurile video în metodologiile lor pentru a promova principiul „facând si învatând”, ceea e cumva pe dos fata de vechile sau actualele metodologii.



Surse:

https://iteach.ro/experientedidactice/utilizarea-tehnologiilor-educationale-moderne-aplicatii
http://www.mixdecultura.ro/2015/07/educatia-viitorului-si-noile-tehnologii/

Tehnologii asistive pentru persoane cu mobilitate redusă




Tehnologii asistive hardware 

Persoanele cu mobilitate redusă care au dificultăţi în operarea unui calculator, sunt în general persoane care nu au, sau nu pot folosi eficient membrele superioare. Din acest motiv, tehnologiile asistive destinate acestor persoane au rolul să îmbunătăţească ergonomia sau chiar de a permite manipularea perifericelor de intrare (a tastaturii şi a mouse-ului) fără ajutorul mâinilor.


Mouse care poate fi operat cu piciorul
Există mai multe tipuri de mouse-uri care pot fi operate cu piciorul. Diferenţa majoră dintre acestea constă în modul de control al acestuia: prin alunecare sau prin basculare



Mouse care poate fi operat cu gura
Un mouse care poate fi manipulat cu gura este util în cazul utilizatorilor cu dizabilităţi severe de mobilitate. Principial, acest tip de mouse are două manete care pot fi configurate în diverse moduri



Mouse care poate fi operat prin mişcările capului
O altă modalitate de a controla poziţia cursorului pe ecran este cu ajutorul unui sistem optic care urmăreşte un punct reflectorizant lipit (de exemplu) pe fruntea utilizatorului.
Sistemul este alcătuit dintr-o cameră specială montată deasupra monitorului, care poate fi calibrată astfel încât să urmărească mişcările mai mult sau mai puţin ample ale punctului fixat pe capului utilizatorului.



Controlul mouse-ului prin respiraţie/inspiraţie
Acest sistem de control, cunoscut şi sub numele de „Sip and Puff” permite persoanelor cu mobilitate redusă sau inexistentă să opereze aparate prin controlul respiraţiei.


Tehnologii asistive software

Camerele performante şi cu preţ redus pot fi folosite de către aplicaţiile software concepute ca şi soluţii asistive independente pentru persoanele cu mobilitate redusă.

Controlul mouse-ului cu ajutorul camerei video
Există soluţii hardware care permit utilizatorului să controleze mişcarea cursorului pe ecran prin mişcări ale capului.
Pe lângă identificarea mişcărilor capului, cu ajutorul acestui tip de aplicaţii este de asemenea posibil controlul prin mişcarea uşoară a mâinii sau chiar a unui singur deget. Desigur, aceste aplicaţii pot fi folosite şi împreună cu o tastatură virtuală.

Tastatura virtuală
Tastatura virtuală (cunoscută sub numele de On-Screen Keyboard), este singura alternativă software pentru persoanele care nu pot folosi tastatura hardware standard.
Aşa cum s-a mai arătat, tastatura virtuală poate fi folosită atât cu un maus normal, cât şi cu ajutorul unui maus controlat cu piciorul, cu gura, prin suflare sau prin camera video.


Surse:

http://www.baum.ro/accesegov/index.php?language=ro&pagina=tehnologii_asistive
http://rochi.utcluj.ro/rrioc/articole/RRIOC-2010-1-Padure.pdf

joi, 25 mai 2017

Tehnologii asistive pentru ambliopi


Deficienţii de vedere (sau ambliopii) au acuitatea vizuală mult diminuată din diverse motive; pe lângă deficienţele privind acuitatea vizuală propriu-zisă, deficienţii de vedere pot avea şi câmpul vizual diminuat. În cazul ambliopilor cu deficienţe mai puţin severe, o lupă cu un grad de magnificare de până la 3x este în general suficient. Din păcate, lentilele cu o magnificare mai mare de 3x nu oferă un câmp vizual suficient de larg, datorită limitei fizice ale dimensiunilor pe care acestea le pot avea. În sfârşit, lentilele cu grad mare de magnificare prezintă o aberaţie sferică pronunţată, ceea ce reduce şi mai mult câmpul vizual util al acestora. Desigur, există lentile asferice, dar acestea au un preţ mult mai mare.

Magnificarea electronică reprezintă soluţia cea mai bună (dacă nu chiar singura posibilă) pentru o mare categorie de persoane cu deficienţe de vedere.



Magnificatoare electronice de birou


În această categorie de aparate intră magnificatoarele electronice care nu au fost concepute să fie portabile. Avantajul major al acestora constă în faptul că oferă un câmp vizual mai mare, prin redarea imaginii mărite pe un monitor de minim 14 ţoli sau chiar pe ecranul unui televizor.


În figura de mai jos este prezentat un magnificator de birou performant, care permite atât redarea imaginilor mărite în culori naturale, cât şi accentuarea contrastului şi redarea imaginii în culori false, pentru citirea facilă a textelor.




Magnificator de birou


O facilitate esenţială a magnificatoarelor electronice constă în posibilitatea acestora de a fi utilizate pentru scris.
Una dintre funcţiile importante ale unui magnificator electronic constă în focalizarea automată a imaginii (auto-focus). Acest lucru permite o utilizare ergonomică, fără să fie nevoie ajustarea periodică a camerei, în funcţie de distanţa dintre suprafaţa pe care se citeşte şi cameră. Desigur, această funcţie trebuie să poată fi dezactivată (auto-focus OFF) în timpul scrierii, pentru a se evita focalizarea imaginii pe mână.



Magnificatoare electronice portabile


Magnificatoarele electronice portabile îndeplinesc aceleaşi funcţii ca şi cele de birou, cu observaţia că au un ecran mult mai mic, ceea ce reduce mult câmpul vizual.



Magnificator electronic portabil de buzunar


În general, funcţiile implementate pe un magnificator portabil sunt mai reduse decât cele ale unui magnificator de birou. Pe de altă parte, datorită ecranului de dimensiuni mai reduse, nivelul de magnificare maxim este în general 5x, dar nu depăşeşte 10-12x. De asemenea, nivelul de magnificare este reglabil în trepte, iar numărul combinaţiilor disponibile de culori false este mai mic.


Unele magnificatoare încearcă să combine avantajele oferite de aparatele de birou şi cele portabile. În figura de mai jos este prezentat un asemenea magnificator, care deşi este portabil nu este totuşi „de buzunar”. Atunci când este folosit ca şi magnificator de birou este posibilă cuplarea acestuia la un televizor pentru obţinerea unei imagini mai mari; trebuie totuşi menţionat faptul că pe ecranul unui televizor nu se poate obţine întotdeauna o calitate foarte bună a imaginii.




Aparat portabil cu funcţii de magnificator de birou



Sursa:

http://www.baum.ro/accesegov/index.php?language=ro&pagina=tehnologii_asistive
http://www.academia.edu/12491087/Tehbologii_de_acces

Tehnologii asistive pentru nevăzători



Nevăzătorii reprezintă categoria de utilizatori pentru care tehnologiile de acces reprezintă singura modalitate de utilizare a calculatorului şi a unor echipamente de calcul.

Tehnologii asistive hardware 


Alfabetul Braille

În mod tradiţional caracterele Braille sunt compuse din şase puncte aranjate pe două coloane verticale. Fiecare caracter este codificat prin unul sau mai multe puncte din cele şase posibile. Desigur, în acest mod pot fi codificate maxim 64 de caractere alfa‑numerice şi simboluri printr-un singur caracter Braille (26 = 64).

Pentru a depăşi această limită, la ora actuală este tot mai răspândită varianta Braille pe opt puncte, prin care este posibilă codificarea a maxim 256 de simboluri şi caractere alfa‑numerice într-un singur caracter (28 = 256).

Afişajul Braille

Cel mai reprezentativ periferic de calculator conceput pentru nevăzători este afişajul Braille. Scopul afişajului Braille este de a reda prin caractere Braille informaţiile de natură descriptivă şi de natură textuală de care utilizatorul are nevoie pentru a putea interacţiona cu aplicaţiile.

Afişaj Braille cu tastatură

În figura de mai sus este prezentat un afişaj Braille performant. Aşa cum se poate vedea, elementul cel mai evident o reprezintă linia de caractere Braille compuse din opt ace care sunt ridicate şi coborâte programatic. Acest sistem este optim, atât ca şi dimensiuni, cât şi ca ergonomie şi consum de energie.

Tastatura Braille

Deşi integrarea afişajelor Braille cu tastatura este normală la această oră, modelele vechi de afişaje Braille nu aveau şi tastatură. De fapt, integrarea tastaturii a fost posibilă numai din momentul în care tehnologia de fabricaţie a punctelor Braille a evoluat suficient de mult, încât miniaturizarea acestor dispozitive să fie posibilă.

Periferice de intrare specifice pentru nevăzători

În general, interfeţele aplicaţiilor pot conţine obiecte de tip slider sau bare de derulare. Este bine de ştiut că aceste obiecte nu sunt întotdeauna accesibile nevăzătorilor şi sunt cu siguranţă mai puţin ergonomice pentru această categorie de utilizatori. Din acest motiv, există periferice hardware, care emulează funcţionarea unor asemenea obiecte ale interfeţelor grafice.

În figura de mai jos sunt prezentate câteva periferice de intrare care emulează butoanele rotative şi obiectele slider. Aceste obiecte sunt optimizate pentru categoriile de aplicaţii cele mai accesibile nevăzătorilor, adică prelucrarea fişierelor audio şi aplicaţiile de telefonie.


Periferice de intrare care emulează unele obiecte ale interfeţelor grafice mai puţin ergonomice pentru nevăzători

Agende electronice pentru nevăzători

Calculatoarele de tip „Personal Data Assistant” (PDA), numite uneori şi „palm-top” sunt din ce în ce mai utilizate, datorită caracteristicelor tot mai avansate ale acestora. În figura 3.9 este prezentat o agendă electronică adaptată pentru nevăzători, cu afişaj Braille cu 40 de celule şi tastatură interschimbabilă Braille/QWERTY.

Agendă electronică cu 40 de celule Braille şi tastatură interschimbabilă Braille/QWERTY

Printre funcţiile de bază ale unei asemenea agende electronice amintim: editor de texte, agendă telefonică, calculator ştiinţific, reportofon, audio player, controlul telefonului mobil (citire/scriere de mesaje şi apelare), acces la internet, sincronizarea cu calculatorul de birou, ora şi data, temperatura şi presiunea atmosferică, orientarea (busolă şi/sau GPS) şi altele.

Principalele caracteristici ale unui asemenea PDA accesibil sunt: greutatea şi dimensiunile, memoria, autonomia, numărul de celule Braille, aplicaţiile disponibile şi modalităţile de comunicare cu alte dispozitive.

Aparate pentru citirea textelor tipărite

Un dezavantaj major al tehnologiilor asistive constă în faptul că se adresează mai ales persoanelor care cunosc bine utilizarea tehnicii de calcul şi comunicare.

Un aparat independent pentru citire (în sensul că nu are nevoie de un calculator pentru a funcţiona), conceput special pentru o utilizare extrem de facilă, trebuie să permită operarea printr-un număr cât mai redus de butoane, ideal prin apăsarea unui singur buton.

În figura 3.10 este prezentat un asemene aparat, capabil să recunoască şi caracterele româneşti cu diacritice şi pe care este instalat o voce sintetică în limba română. Aparatele din această categorie sunt alcătuite dintr-un scanner şi un calculator portabil pe care este instalată o aplicaţie pentru recunoaşterea optică a caracterelor (OCR – Optical Character Recognition) şi cel puţin o voce sintetică (uneori numită TTS – Text To Speech).


Aparat pentru citirea textelor tipărite adaptat pentru limba română

Imprimantele Braille

Imprimantele Braille au scopul de a permite obţinerea de documente Braille pe hârtie de grosime mai mare (160-200 g/m2). În figura de mai jos este prezentată o imprimantă Braille performantă, care permite realizarea documentelor Braille cu viteză ridicată prin ambutisarea simultană a hârtiei din ambele părţi.

Imprimantă Braille

Esenţială pentru calitatea documentului Braille este forma punctului. Pentru ca un caracter să poată fi uşor recunoscut prin pipăire, trebuie ca punctele care îl alcătuiesc să aibă o înălţime minimă; de asemenea distanţa dintre puncte nu trebuie să fie mai mică decât limita de sensibilitate a majorităţii populaţiei.

În mod normal, pe o coală de hârtie A4 cu dimensiunile de 297 x 210 milimetrii, se pot realiza 29 de linii, iar pe fiecare linie se pot scrie 35 de caractere Braille de dimensiune normală.

Aparate pentru realizarea diagramelor tactile

Aparatele pentru realizarea de imagini sau diagrame tactile funcţionează cu o hârtie specială care are înglobată în structura sa micro capsule cu alcool, care expandează prin încălzire. Realizarea imaginii tactile începe prin desenarea pe hârtie a conturului dorit, cu ajutorul unui creion special cu tuş sau cerneală care trebuie să conţină particule fine de carbon, deoarece încălzirea selectivă a hârtiei se face prin radiaţie termică (infraroşu).


Aparat pentru realizarea diagramelor tactile

Desigur, este posibilă şi realizarea de texte Braille cu acest aparat, ceea ce permite obţinerea pe aceeaşi foaie atât a elementelor grafice cât şi a textului care face referire la acestea.




Tehnologii asistive software
În lipsa văzului, utilizatorii nevăzători recepţionează informaţiile furnizate de tehnica de calcul şi comunicare prin auz şi/sau prin pipăit. Deoarece sistemele informatice nu au fost prevăzute în mod nativ pentru comunicare non-vizuală cu utilizatorul, persoanele nevăzătoare au nevoie de aplicaţii informatice capabile să transforme informaţia vizuală în informaţie accesibilă.



Cititorul de ecran

Cititorul de ecran este o aplicaţie informatică care identifică proprietăţile obiectelor care alcătuiesc interfaţa grafică a unei aplicaţii şi le transformă în informaţie de tip text, care poate fi în continuare transmisă unui program de sinteză vocală şi/sau unui afişaj Braille. Deşi acest gen de aplicaţii se adresează în principal nevăzătorilor, acestea sunt utile şi persoanelor cu deficienţe de vedere, precum şi utilizatorilor care nu pot sau nu ştiu să citească.



Sinteza vocală
Cel mai utilizat mod de interacţiune a nevăzătorilor cu aplicaţiile informatice este prin cititorul de ecran şi sinteză vocală. Spre deosebire de afişajul Braille, sinteza vocală este mai eficientă, în sensul că utilizatorul poate primi o cantitate de informaţie mai mare în unitatea de timp.



Conversia documentelor în fişiere audio
Pe lângă cititoarele de ecran, o altă clasă de aplicaţii care folosesc vocile sintetice sunt programele cunoscute generic sub numele de TTS (Text To Speech).




Interfaţa unei aplicaţii pentru conversia documentelor în fişiere audio



O asemenea aplicaţie poate citi prin sinteză vocală un text oarecare tastat sau copiat în fereastra programului, sau poate importa un document de tip txt, doc, rtf, pdf, html sau chm.
Eventual, aplicaţia poate salva rezultatul conversiei într-unul dintre formatele audio comune (wav, spx, mp3 etc.), pentru ascultare ulterioară.






Surse:

http://www.baum.ro/accesegov/index.php?language=ro&pagina=tehnologii_asistive
http://www.academia.edu/12491087/Tehbologii_de_acces