Gamification este conceptul aplicării mecanicii jocurilor și tehnicilor de design ale jocurilor pentru a angaja și motiva oamenii să-și atingă scopurile. Este de asemenea, un concept care se aplică în cazul învățării practice cu ajutorul jocurilor serioase, cum sunt simulatoarele de zbor, sau laboratoarele de cercetare din Eve online, de exemplu.
Gamification face legătura cu dorințele și nevoile de bază ale utilizatorilor, cu impulsurile care gravitează în jurul ideii de apartenență, rang și realizare. Gamification (rămânem la denumirea în limba engleză acolo unde e posibil, întrucât nu avem în limba română un cuvânt potrivit) include un număr de concepte psihologice, privind în special motivarea, comportamentul și personalitatea. O înțelegere profundă a acestor concepte și o ușurință în aplicarea lor este una din cheile cele mai importante pentru implementarea corectă a gamification, mai ales în domeniul educației.
Ce este? Presupune joc sau joacă?
Oricât de prieteneşte poate suna iniţial ideea obţinerii unui interviu prin intermediul „gamificării”, trebuie să ştii că nu este deloc o joacă. Da, presupune joc, dar este ceva cât se poate de serios. Prin această metodă inovativă, angajatorii urmăresc care este potenţialul de performanţă de care dispune candidatul şi dacă acesta este compatibil cu compania.
De exemplu, selecţia în industria IT, marketing sau PR se poate baza pe jocuri care vizează anumite competenţe şi abilităţi, iar fiecare nivel depăşit îl duce pe candidat cu un pas mai aproape de interviu sau chiar de angajare. Aşa este şi Siemens, care a lansat o platformă numită Plantville, ce simulează atribuţiile unui Director de fabrică. Jucătorii trebuie să treacă de toate obstacolele pe care le întâmpină un manager pe această poziţie, încercând să îmbunătăţească productivitatea, să reducă costurile şi altele. Astfel, cu cât eşti mai bun la jocul scos la bătaie de angajator, cu atât îţi cresc şansele în faţa concurenţilor.
The gamification of learning („gamificarea” învățării) este o abordare educativă prin care motivăm studenții să învețe utilizând construcția jocurilor video și elemente de joc în mediile de învățare. Scopul este să maximizezi plăcerea și implicarea prin capturarea interesului celor care învață, inspirându-i să continue să învețe. Mai pe larg definită, gamification este procesul de definire a acelor elemente pe care le cuprind jocurile și care fac jocurile amuzante și îi motivează pe jucători să continue să joace, și utilizării acestor elemente într-un alt context (care nu e joc) pentru a influența comportamentul participanților. În contextul educației, exemplele de comportament dorite pe care gamificarea le poate influența includ participarea la cursuri, concentrarea pe sarcinile de învățare semnificative și asumarea de inițiative. Spre deosebire de învățarea bazată pe joc, gamification of learning nu implică studenții (elevii) în desenarea și crearea propriilor lor jocuri sau în jucarea unor jocuri video care sunt produse comerciale.
Elevii zilelor noastre nu merg la şcoală pentru că ei vor să meargă la şcoală. În majoritatea cazurilor ei acceptă să meargă la şcoală pentru că li se spune că trebuie să meargă la şcoală şi părinţii speră ca ei să ajungă să îşi dorească acest lucru.
Dar ce îi atrage pe elevi încă din copilărie?
Jocurile, "jucăriile". Este de necontestat faptul că se bucură mai mult de jocuri decât de educaţia oferită la şcoală. Mă refer aici la jocurile pe calculator, tabletă sau smartphone.
Şi atunci apare în mod natural ideea că dacă s-ar amesteca nişte jocuri şi în educaţie, elevii vor câştiga cu siguranţă cunoştinţe şi abilităţi folosind instrumentul pe care îl iubesc atât de mult: jocul.
https://www.aptjob.ro/
https://creeracord.com/
http://8albinute.blogspot.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu